• Home
 • Woonkamer schilderen

Woonkamer schilderen

De woonkamer is een zeer belangrijk onderdeel van je woning. De meeste tijd zal je namelijk in de woonkamer spenderen. De woonkamer schilderen is een goede manier om jouw woning nog een stukje sfeervoller te maken. Overigens is het ook aan te raden om je woonkamer eens in de zoveel tijd te laten schilderen omdat de verf na verloop van tijd minder mooi wordt. Gemiddeld blijft de verf ongeveer 7 jaar mooi. Als er binnen bijvoorbeeld gerookt wordt, zal de schilder in dat tijdsbestek echter vaker langs moeten komen.

Wil jij meer weten over de woonkamer schilderen? Op deze pagina lees je alles over het laten schilderen van de woonkamer door een schilder. Zo krijg je bijvoorbeeld een goed beeld van de prijzen. Bovendien geven we je ook handige tips om op de kosten van een schilder te besparen. Tot slot bieden we je de mogelijkheid om een offerteaanvraag bij ons in te dienen. Je ontvangt dan offertes van verschillende schilderbedrijven, waardoor je nog goedkoper uit bent.

Wat kost het schilderen van de woonkamer?

Het schilderen van de woonkamer zal de sfeer van de kamer verbeteren. Is de verf op de wand verouderd, dan kan dit de sfeer namelijk beïnvloeden. Ook als je een ander kleurtje wilt, kan je woonkamer schilderen ervoor zorgen dat er een hele andere sfeer in huis hangt. De uitstraling is dus een belangrijke reden om de woonkamer te schilderen, maar er zijn nog meer redenen om de woonkamer te schilderen. Zo blijft je deur bijvoorbeeld in een betere conditie wanneer je deze op tijd van een nieuwe verflaag voorziet. Verf kan dus ook een beschermende functie hebben.

Hoeveel de woonkamer schilderen je precies zal kosten, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het onder andere afhankelijk van de afmetingen van je woonkamer. Ook zal de prijs per schilder verschillen en is het afhankelijk van bijvoorbeeld het type verf. In de tabel hieronder lees je wat een woonkamer schilderen gemiddeld zal kosten.

Type schilderwerkGemiddelde prijs
Een wand van de woonkamer schilderen€ 18 per vierkante meter
Het plafond van de woonkamer schilderen€ 21 per vierkante meter
Deur€ 100 per deur
Kozijn€ 30 per strekkende meter

Voor het schilderen van het plafond betaal je gemiddeld meer dan voor het schilderen van de muren. Dit omdat het plafond moeilijker te bereiken is, waardoor het werk arbeidsintensiever is voor de schilder. Voor bepaalde onderdelen van de woonkamer rekent de schilder vaak geen prijs per vierkante meter. Laat je bijvoorbeeld een deur schilderen, dan betaal je hier gemiddeld ongeveer € 100 voor.

De woonkamer schilderen valt onder het verlaagde btw-tarief

Het is goed om te weten dat je geen 21% belasting hoeft te betalen als je het schilderen van je woonkamer overlaat aan een vakman, mits je woning ook ouder is dan twee jaar. Dit komt namelijk dankzij een speciale btw-regeling voor woningeigenaren. Hierdoor hoef je maar 9% btw te betalen. Dat geldt niet alleen voor de arbeidskosten, maar ook voor de kosten van het materiaal die de schilder gebruikt om je woning te schilderen.

De woonkamer spuiten in plaats van schilderen

Het is goed om te weten dat je er ook voor kunt kiezen om de woonkamer te laten spuiten. Het spuiten van de woonkamer gebeurt dan onder hoge druk met een machine. Het spuiten is veel minder arbeidsintensief dan het sauzen van de muren. Bovendien kan er met de machine ook snel een vrij groot oppervlakte gespoten worden. Om die reden ligt de prijs per vierkante meter voor het spuiten van de woonkamer ook een stuk lager.

Het spuiten van de woonkamer heeft nog een aantal voordelen. Zo kost deze techniek bijvoorbeeld minder verf dan wanneer er geschilderd wordt. Bovendien kun je vrijwel zeker zijn van een strak resultaat. Belangrijk is wel dat je ook het spuiten van de woonkamer overlaat aan een specialist.

Welke prijzen kun je verwachten?

Welke prijzen je precies kunt verwachten, is dus afhankelijk van hoeveel m² er geschilderd moet worden. Stel dat je alle wanden van je woonkamer wilt schilderen en het totale oppervlak dat geschilderd moet worden 60 m² is. Het schilderen van de wand zal gemiddeld € 18 kosten. Wanneer we € 18 met 60 vermenigvuldigen, krijgen we € 1080. Voor het schilderen van alle wanden in een doorsnee woonkamer zul je gemiddeld dus € 1080 kwijt zijn.

Heb je een grotere woning, dan betaal je uiteraard ook meer. Moet er slechts een wand geschilderd worden, dan kunnen de kosten juist veel lager uitvallen.

Met welk type verf de woonkamer schilderen?

Er zijn verschillende verfsoorten waarmee de woonkamer geschilderd kan worden. De prijs voor het schilderen van de woonkamer is ook deels afhankelijk van welk type verf er gebruikt wordt. De schilder zal vrijwel altijd zijn eigen verf gebruiken. De schilder heeft hier immers ervaring mee en weet hoe de verf moet worden aangebracht en welke eigenschappen de verf heeft. Hieronder benoemen we wel een aantal verfsoorten, zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden:

 • Grondverf
 • Latexverf
 • Acrylverf
 • Alkydverf
 • Beits en lak

Latex is een van de meest gebruikte verfsoorten voor het schilderen van de woonkamer. Dit is een verfsoort die over het algemeen vrij goedkoop te krijgen is. Bovendien kun je helemaal zelf bepalen welke kleur latexverf je wilt. Deze verfsoort wordt namelijk in iedere kleur geproduceerd.

Je woonkamer schilderen overlaten aan een vakman

Er zijn veel mensen die besluiten om de woonkamer zelf te schilderen. Niet altijd zijn de resultaten even mooi. Soms wordt het schilderwerk ook lang uitgesteld, omdat de meeste mensen simpelweg niet de tijd hebben om de hele woonkamer te verven. Dit zijn enkele redenen om het schilderen van de woonkamer aan een vakman over te laten. Mensen met weinig ervaring hebben vaak ook meer verf nodig om een wand mooi in een egale kleur te schilderen. Ook het afplakken van bijvoorbeeld de plinten is iets wat zeer secuur moet gebeuren.

Laat je het schilderen van de woonkamer over aan een vakman, dan profiteer je van de volgende voordelen:

 • Je kunt zeker zijn van een mooi en strak resultaat.
 • Kwalitatieve verf gaat langer mee.
 • De klus is relatief snel geklaard.
 • Je hebt vooraf vaak een beter beeld van de kosten.
 • Je hoef zelf geen tijd vrij te maken om te schilderen.

Kosten besparen op de woonkamer schilderen

Je kunt het schilderen van de woonkamer dus het best overlaten aan de vakman. Je kunt echter wel kosten besparen door een deel van de voorbereiding zelf te verzorgen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf al te beginnen met afplakken. Eventueel kun je ook aanbieden om na het schilderen zelf schoon te maken en dus bijvoorbeeld zelf de afplaktape weer te verwijderen. Wanneer de schilder hiermee akkoord gaat zul je goedkoper uit zijn, omdat de schilder minder werk heeft.

Tref de voorbereidingen voor het schilderwerk wel altijd in overleg met de schilder. Je hebt anders kans dat je het werk van de schilder onbedoeld juist lastiger maakt. Bovendien is het voor de schilder ook prettig om vooraf te weten wat een klus zal opleveren.

Offerte aanvragen voor de woonkamer schilderen

Ben jij benieuwd naar wat de woonkamer schilderen je precies zal kosten? Of wil je gewoon nagaan bij welke partij je het goedkoopste uit zal zijn? Dan is het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen via onze website. Je kunt een aanvraag indienen binnen enkele minuten. Beschrijf de klus zo goed mogelijk en voltooi je aanvraag. Enkele werkdagen hierna heb je al verschillende offertes die je naast elkaar kunt leggen.

Door de verschillende offertes goed met elkaar te vergelijken, betaal je nooit te veel als je de woonkamer laat schilderen. Het indienen van een aanvraag is gratis en vrijblijvend. Bovendien kun je erop vertrouwen dat we zorgvuldig met je gegevens omgaan. De gegevens die je gebruikt voor je aanvraag, gebruiken we alleen om de offertes op te laten stellen.