• Home
  • Verschillende verfsoorten

Verschillende verfsoorten

Ben je van plan om schilderwerk uit te voeren of huur je een schilder in? Dan is het goed om te weten dat je altijd de mogelijkheid hebt om uit verschillende verfsoorten te kiezen. Welke verfsoort het best aansluit op de klus, is afhankelijk van de ondergrond, maar ook van je eigen wensen. Het is daarom prettig als je zelf ook een goed beeld hebt van de verschillende verfsoorten voordat je besluit om een schilder in te huren. Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? Op deze pagina vind je informatie over verschillende verfsoorten.

Behalve dat we de eigenschappen van de verfsoorten benoemen en de verschillen toelichten, geven we je ook een indicatie van de kosten. Bovendien geven we je tot slot de mogelijkheid om offertes van verschillende schilders eenvoudig met elkaar te vergelijken. Op die manier hoef je niet bang te zijn dat je te veel betaalt voor de schilderwerkzaamheden aan je huis.

Verfsoorten voor binnenshuis en voor buitenshuis

Het is goed om te weten dat je voor binnenshuis vaak andere verfsoorten gebruikt dan wanneer er buitenshuis geschilderd moet worden. Binnenshuis kiest men vaak voor een watergedragen verf, acrylverf genoemd. Je kunt je vast en zeker voorstellen dat dit voor buitenshuis minder geschikt zal zijn. Buitenshuis moet de verf immers bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Acrylverf is te verdunnen door middel van water.

Omdat buitenshuis een ander type verf nodig is, wordt hier niet voor een watergedragen verf gekozen. Er wordt in dit geval vaak voor alkydverf gekozen. Deze verf is dan ook niet te verdunnen met water, maar wel met terpentine.

De ondergrond is zeer belangrijk

Bij het kiezen uit de verschillende verfsoorten, is het belangrijk om rekening te houden met de ondergrond. Niet iedere verf is namelijk geschikt voor ieder materiaal. Bovendien is het ook belangrijk om rekening te houden met de verf die eerder gebruikt is voor schilderwerk op dezelfde ondergrond. Heb je de ondergrond al eens met acrylverf laten schilderen? Dan is het niet mogelijk om hier nog eens alkydverf overheen aan te brengen. De verf zal dan namelijk niet hechten. Het is overigens wel mogelijk om acrylverf over een laag alkydverf aan te brengen.

Wanneer de verf zacht wordt als je er met een beetje spiritus overheen gaat, dan weet je dat de ondergrond eerder geschilderd is met acrylverf. Wanneer de verf niet zacht wordt wanneer je dit doet, dan kun je er vrij zeker van zijn dat het alkydverf betreft. Overigens is het niet aan te raden om dit uit te proberen als je nog niet zeker weet of je de ondergrond wel daadwerkelijk wilt laten schilderen. Anders is het immers zonde als je schade aanbrengt aan de bestaande verflaag.

Verschillende acryl en alkyd verfsoorten

De meeste verfsoorten zijn dus op basis van acryl of alkyd. Het is echter ook weer mogelijk om de verf vervolgens op te delen in verschillende verfsoorten. Hieronder benoemen we de verschillende soorten verf en hun toepassingen. Houd er rekening mee dat deze soorten zowel op basis van acryl als op basis van alkyd kunnen zijn.

1. Primer, grondverf of voorstrijk

Bovenstaande verfsoorten worden aangebracht voordat de ondergrond echt geschilderd wordt. Zo wordt primer bijvoorbeeld gebruikt om ervoor te zorgen dat de verf goed aan de ondergrond blijft hechten. Bij sommige ondergronden is het noodzakelijk om een primer te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan een ondergrond van kunststof. Grondverf is een dikkere verf die vooraf wordt aangebracht om oneffenheden te verminderen. Een voorstrijk heeft eigenlijk dezelfde toepassing als een primer, maar wordt voor een ander materiaal gebruikt. Voorstrijk gebruik je namelijk als de ondergrond een absorberende werking heeft, waardoor de verf anders wordt opgezogen.

2. Vernis

Vernis (of beits en lak) is een beschermlaag die ervoor zorgt dat de ondergrond beter beschermd is tegen bijvoorbeeld weersomstandigheden. Vernis wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld het afwerken van een houten tuinhuisje. Je wilt dan niet dat de houtlook verloren gaat, maar je wilt de ondergrond wel beschermen tegen regen en zonlicht. In dat geval is beits en lak dus de juiste oplossing. Er hoeft geen grondverf aangebracht te worden voordat de schilder de vernislaag aanbrengt.

3. Dekkende verfsoorten om de uitstraling te veranderen

De eerder genoemde soorten verf worden in principe dus niet gebruikt om de uitstraling van een wand of object te veranderen. Daarvoor gebruiken we matte verf, zijdeglans verf of hoogglansverf. Met matte verf krijgt het object een doffere uitstraling. Wanneer je een wand laat schilderen, kies je bijvoorbeeld meestal voor een matte verf. Hoogglans zorgt ervoor dat een object een mooie glans krijgt. Dit wordt meestal gebruikt voor objecten die al een glad oppervlak hebben. Denk bijvoorbeeld aan een hoogglans tafel of aan deuren. Zijdeglansverf zit een beetje tussen mat en hoogglans in. Er is wel sprake van een glans, maar niet zo extreem als bij een hoogglansverf.

Wat kosten de verschillende verfsoorten?

Er zijn dus verschillende verfsoorten die gebruikt kunnen worden voor het schilderwerk in en rondom je woning. Hoeveel verf kost, is in de eerste plaats dus afhankelijk van het type verf. Daarnaast zullen de prijzen ook per merk verschillen. Belangrijk is ook om verf van hoge kwaliteit te halen, omdat deze verf vaak beter dekt. Hierdoor hoeven er minder lagen aangebracht te worden. Daarnaast heeft de verf soms speciale eigenschappen, afhankelijk van de ruimte en de ondergrond waarop het moet worden aangebracht. Verf in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, moet bijvoorbeeld ook beter bestand zijn tegen vocht.

Omdat de prijzen zo uiteen lopen, afhankelijk van het merk en type verf, is het moeilijk om exacte prijzen te noemen. Wél kunnen we je een prijsindicatie geven van de verschillende verfsoorten. In de tabel hieronder zie je wat voor prijzen je ongeveer kunt verwachten.

Verschillende verfsoortenPrijs per liter
Latexverf buiten / Latexverf binnenOngeveer € 13 / € 5
AlkydverfOngeveer € 40
AlcrydverfOngeveer € 34
GrondverfOngeveer € 24
VernisOngeveer € 24

Verf laten aanbrengen door een schildersbedrijf

Het is een goed idee om schilderwerk over te laten aan een vakman als je zeker wilt zijn van een strak resultaat. Om te beginnen heeft de vakman een vaste hand, maar ook voldoende ervaring. De schilder weet precies welk materiaal hij het best kan gebruiken voor het schilderen van diverse ondergronden. De schilder koopt ook grote hoeveelheden verf, waardoor hij minder zal betalen dan de particulier. Het heeft dus veel voordelen om je schilderwerk over te laten aan een specialist.

Overigens betaal je over schilderwerk aan je woning geen 21% belasting wanneer je het uit laat voeren door een specialist, maar slechts 9%. Deze gunstige regeling maakt het extra aantrekkelijk om schilderwerk over te laten aan een vakman.

Wanneer je een schilder inhuurt, zal een deel van de kosten uiteraard ook uit arbeidskosten bestaan. Die arbeidskosten kunnen echter per schilderbedrijf verschillen. Het is daarom een goed idee om offertes te vergelijken. Dat is mogelijk via ons platform.

Bespaartips voor het inhuren van een schilder

Wil je een schilder inhuren en zo goedkoop mogelijk uit zijn? Dan hebben we hieronder nog een aantal handige tips om geld te besparen voor je opgesomd.

  1. Kies voor een schilder die geen of minder voorrijkosten rekent
  2. Overleg met de schilder of je zelf bijvoorbeeld kunt afplakken
  3. Ga na of je een kwantumkorting kunt krijgen samen met je buren
  4. Laat meer werkzaamheden over aan dezelfde schilder
  5. Controleer de offertes goed om na te gaan of alle werkzaamheden juist vermeld worden

Offertes aanvragen

Wil je een goed beeld van wat het schilderwerk je zal kosten? Dan is het verstandig om offertes aan te vragen. Door een aanvraag bij ons in te dienen, krijg je van verschillende schilderbedrijven een offerte toegestuurd. Hierdoor wordt het mogelijk om een goedkope schilder te vinden en zul je dus ook meer geld besparen op de totale kosten. Het aanvragen van offertes is geheel gratis en vrijblijvend. Binnen enkele dagen heb je al offertes om naast elkaar te leggen.