• Home
  • Gevel schilderen

Gevel schilderen

Kan jouw gevel wel een opfrisbeurt gebruiken? Dan is het aan te raden om de gevel weer opnieuw te schilderen. Lees hieronder alles wat je moet weten over het schilderen van een gevel. Hieronder zullen we het hebben over de kosten van het schilderen van een gevel, wanneer de gevel geschikt is om te verven en nog meer belangrijke aspecten als het gaat om het schilderen van een gevel.

De kosten van het schilderen van een gevel

De gevel van de woning is het visitekaartje van jouw woning. Om deze reden is het goed dat de woning er netjes en verzorgd uitziet. Het schilderen van de buitenmuur is dan ook een klus die je eens in de zoveel jaar moet verrichten. Gemiddeld wordt 5 jaar gehanteerd voor buitenschilderwerk. Wil jij het beste resultaat voor de gevel? Dan is het zeker aan te raden om te kiezen voor een professioneel schildersbedrijf.

Buitenkant van gevel schilderen

Als je besluit om een professionele schilder in te schakelen, weet je zeker dat de specialist niet alleen de gevel tot in perfectie schildert, maar het gebeurt ook nog eens in een sneller tempo. Hierdoor kun jij jouw vakantiedagen behouden voor leuke uitjes en profiteer je van een gevel die in perfecte staat verkeert. Maar wat zijn de kosten nou eigenlijk precies voor het inschakelen van een schildersbedrijf voor een gevel schilderen?

Soort schilderPrijs per m2
BuitenschilderTussen de 35 en 40 euro per m2

Let op bovenstaande prijzen zijn inclusief verf en BTW.

Heb jij een rijtjeshuis? Dan ligt de gemiddelde oppervlakte op 60 m2. Dit zal leiden tot een prijs die tussen de 2.100 en 2.400 euro ligt voor het schilderen van voorgevel.

Is jouw gevel geschikt om geschilderd te worden?

Het schilderen van een gevel is in vrijwel elke situatie geschikt, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen. Heeft jouw gevel een vochtigheidsgraad die hoger ligt dan 5%, dan kan de verf niet aan de buitenmuur hechten en daarom is het verstandig om af te zien van deze activiteit.

Om deze reden is het aan te raden om de vochtigheidsgraad van de gevel met een vochtmeter te meten. Is de gevel geschikt om te verven? Dan is het aan te raden om de gevel goed voor te bereiden, hierbij moet je aan het volgende denken:

  • Vervang verpoederde en losse voegen;
  • Eventuele gaatjes dichten;
  • Beschadigingen repareren;
  • Verwijder mossen en andere aanslag op de muur;
  • Het stofvrij maken van de gevel.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

Welke verf gebruiken voor gevel schilderen

Als je jouw gevel wilt laten verven zijn er verschillende verfsoorten verkrijgbaar. Het is echter wel belangrijk dat je kiest voor een verfsoort die geschikt is voor het gebruik van de buitenkant. Zo moet de verf namelijk bestendig zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Je wilt er immers voor zorgen dat de verf die je gebruikt tegen water en sneeuw kan.

Een veel gebruikte verfsoort die wordt gebruikt voor gevels is acrylverf. Dit type verf is ademend waardoor het makkelijk is voor vocht om uit de muur te trekken. Besluit jij om aan de slag te gaan met acrylverf? Dan is het goed dat je een goede grondlaag aanbrengt. Hierbij kan het gebruiken van een primer of fixeermiddel de levensduur van het schilderwerk verlengen.

Het schilderen van een gevel is een tijdrovende klus waarbij je een steiger nodig hebt. Om deze reden is het aan te raden om altijd een primerlaag en twee toplagen aan te brengen. Hierdoor voorkom je dat je om het jaar hoeft te schilderen. Als je bovenstaande verhouding gebruikt kun je ongeveer 5 jaar genieten van een optimaal effect.

Op het moment dat er een steiger staat, kan direct ook al het houtwerk meegenomen worden. Denk hierbij aan boeidelen en kozijnen, mochten die nog van hout zijn.

Stappenplan voor het schilderen van een gevel

Sta jij op het punt om zelf gevel schilderen uit te voeren? Dan is het zeker aan te raden om onderstaande drie stappen door te nemen en uit te voeren. Hierdoor weet je zeker dat je de beste kwaliteit zult krijgen.

Stap 1: Voorbereidend werk

Voordat je kunt beginnen met schilderen is het noodzakelijk dat de gevel gereinigd wordt. In veel gevallen volstaat dit met een simpele reiniging met water en schoonmaakmiddel. Hierbij is het wel van belang dat het gaat om een neutraal schoonmaakmiddel. Je kunt bij het reinigen ook gebruik maken van een hogedrukreiniger. Het is hierbij wel van belang dat je voldoende afstand houdt, want je wilt de voegen niet beschadigen.

Een oude buitenmuur heeft veel voorbereiding nodig

Heb jij witte aanslag op de muren? Dan heb je te maken van zoutuitbloeiing. Als je dit hebt, is het noodzakelijk dat je zoveel mogelijk van deze zoutuitbloeiing verwijderd. Dit kun je eenvoudig doen met een harde kunststof borstel. Heb jij alles verwijderd en voorbereid? Wacht dan een week om alles te laten drogen en vervolgens kun je door naar stap 2!

Stap 2: Ondergrond prepareren

Het is altijd aan te raden om de ondergrond te prepareren met primer. Een primer zorgt namelijk voor een goede aanhechting van de verf en voorkomt spanningen in de verflagen. Heb jij een reeds geschilderde gevel? Dan is het gebruiken van een primer niet noodzakelijk, maar zeker wel aan te raden.

Heb je een verflaag die verpoederd is? Dan is het nodig om een fixeermiddel als grondlaag te gebruiken. Je kunt dit eenvoudig testen door met je hand langs de laag te gaan. Als er kleurresten op je hand achterblijven weet je dat de verf verweerd is. Het is ook mogelijk om een plakbandje te gebruiken. Komt er verf op het plakbandje? Dan weet je dat de verflaag verpoederd is.

Stap 3: Verven

Vervolgens kun je schilderen. Welke soort je het beste kunt gebruiken voor de eindlaag hangt af van het type crepi. Het is daarom goed om altijd langs een verfwinkel te gaan met foto’s zodat je zeker weet dat je de juiste producten hebt. Niets is namelijk zo vervelend als het aanschaffen van verf die niet bestendig is voor de juiste ondergrond. Buitenmuur verf is namelijk vrij prijzig.

Mocht je bezig zijn met verven, dan is het fijn als je een goede voorbereiding hebt getroffen. Heb je dit niet gedaan, dan zul je merken dat de kwaliteit van het verven achteruit gaat en dat wil je natuurlijk voorkomen. Probeer daarom voldoende aandacht te besteden aan de eerste stap.