• Home
  • Huis wit schilderen

Huis wit schilderen

Sta jij op het punt om een woning te kopen of heb jij een nieuwbouwwoning gekocht? Dan is het een mogelijkheid om je huis wit te schilderen. Wat zijn de kosten en waar moet je op letten als je de woning zowel van de binnenkant als de buitenkant wilt schilderen? Antwoord op al deze vragen lees je op deze pagina. Mocht je nog additionele informatie nodig hebben over het wit schilderen van een huis, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Prijs van huis wit schilderen

Het schilderen van een groot gedeelte van de woning is van essentieel belang en daar doe je het eigenlijk ook voor. De prijs is echter enorm afhankelijk van het type ondergrond en of je de binnenkant of buitenkant van de woning wilt schilderen.

Wil jij de woning wit schilderen? Dan is het aan te raden om uit te gaan van een uurprijs zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hierbij is het wel van belang dat je vooraf een prijsafspraak maakt. Het uurtarief van een goede schilder ligt tussen de 30 en 40 euro per uur exclusief BTW. Hierbij is het goed om na te vragen bij de betreffende schilder of de materialen en verf in de prijs zijn inbegrepen want bij sommige schilders is dit wel het geval en bij andere niet.

Wil jij zekerheid dat de schilder niet te lang zijn tijd neemt voor het schilderen van de woning? Dan is het aan te raden om een vaste prijs af te spreken die is gebaseerd op basis van vierkante meters. Hierdoor weet je zeker dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Buitenkant huis wit schilderen

Als we het over het schilderen van een huis hebben, hebben we het in de meeste gevallen over de gevel van de woning. De gevel is de buitenkant van de woning. De buitenmuren van de woning geven namelijk het aanzicht van de woning en daarom vinden veel mensen het belangrijk dat de buitenmuren in goede staat verkeren en er goed uitzien.

Buitenmuur huis wit schilderen

Echter, is het buitenwerk lastiger om te verven dan binnenschilderwerk. Dit komt omdat de aangebrachte laag op de gevel bestand moet zijn tegen verschillende weersinvloeden waarmee we in Nederland te maken hebben. Het is om deze reden van groot belang dat je het juiste type verf kiest. Hierdoor is het nodig om voor een buitenverf te kiezen die lang blijft zitten en waarbij de witte kleur behouden wordt ongeacht de vuil afstotende stoffen in Nederland.

Wil jij de buitenkant van de woning schilderen? Dan is het wel noodzakelijk dat het droog is. Als het regent (zie buienradar:)) kan men niet beginnen met het schilderen van de woning. Naast een droge ondergrond is het ook van groot belang dat de ondergrond is:

  1. schoon
  2. stofvrij
  3. vetvrij

Als dit namelijk niet het geval is, zal de verf niet goed plakken op bepaalde plekken. Dit is allemaal onderdeel van de voorbereiding. Een schildersbedrijf zal deze stappen allemaal keurig doorlopen.

Onder de noemen van buitenschilderwerk valt naast de gevel ook andere houtwerken. Denk hierbij aan de aanwezige kozijnen of een dakkapel. Het kan korting opleveren door al het schilderwerk tegelijkertijd uit te laten voeren.

Binnenkant huis wit schilderen

Het schilderen van de binnenkant is een heel ander verhaal dan het schilderen van de buitenkant. De binnenkant van de woning kun je simpelweg schilderen met latex verf of acrylverf. Het aanbrengen van dit type verf kun je op verschillende manieren doen. De meest gebruikte methode is het aanbrengen van de verf door middel van een roller en/of kwast, oftewel het sauzen van de muren en/of plafonds.

Wil je echter een mooi resultaat dat bovendien een stuk sneller behaalt kan worden? Dan is het aan te raden om te kiezen voor latex spuiten. Dit is wel een stuk bewerkelijker en hiervoor is een airless spuitmachine voor nodig. Het grote voordeel van spuiten is dat strepen op de wanden en plafond voorkomen worden. Veel mensen denken dat je direct kunt beginnen met latex spuiten, maar niets is minder waar. De wanden moeten wel eerst glad geprepareerd worden voordat er begonnen kan worden.

Wil jij dus zelf de binnenkant van jouw (toekomstige)huis schilderen? Kies dan voor een roller en/of kwast. Huur jij een professionele schilder in die voor jou aan de slag gaat met het schilderen van de woning? Overweeg dan voor een schilder met een airless spuitmachine te kiezen om de kosten voor een schilder te drukken.

Hoe vaak moet je een huis wit schilderen?

Ben jij overtuigd van het wit schilderen van de woning? Dan is het natuurlijk van belang om te weten om de hoeveel jaar je de woning moet schilderen. Bij het schilderen van de binnenkant wordt een gemiddelde aangeraden van 5 tot 7 jaar als het gaat om het opnieuw schilderen. Maar om eerlijk te zijn is het bij goed schilderwerk, in een omgeving waar niet gerookt wordt, kan dit ook wel 10+ jaar zijn.

Als het gaat om de buitenkant van een woning wordt er aangeraden om de woning om de vijf jaar te schilderen. De reden dat de buitenkant van een woning vaker aan de beurt is, komt vanwege de weersomstandigheden. Door regen, sneeuw, ijs, stof en andere afvalstoffen wordt de buitenkant van de woning continue op de proef gesteld. Het buitenschilderwerk dient ook meer ter bescherming van de woning, waarbij het binnenschilderwerk meer decoratief is.

Zelf de woning wit schilderen of laten uitbesteden?

Ben jij erover uit dat je de woning wit wilt schilderen? Dan is het nu de vraag of je zelf de woning gaat schilderen of dat je een professional aan het werk zet. Hierbij is het goed om te kijken naar wat voor jou het beste uitkomt.

Het witten van de buitenkant van de woning vergt veel tijd, precisie en materialen. Zo moet je namelijk een steiger hebben als je de buitenkant wilt verven. Het advies is altijd om een professional in te schakelen. Een schilder in de regio kost natuurlijk wel geld, maar je weet zeker dat je geen omkijken hebt naar het schilderen. Met bijkomend voordeel dat er garantie op het schilderwerk zit.

Wil je toch liever de woning zelf schilderen? Dan is het ook goed om te kijken naar een stappenplan voor het schilderen van de woning van zowel de binnenkant als de buitenkant. Het schilderen is namelijk een complexe zaak waarbij veel precisie komt kijken. Om deze reden is het wel aan te raden om een goed stappenplan te volgen zodat je zeker kunt zijn van de juiste kwaliteit. Het is namelijk erg zonde als je de woning een keer hebt geschilderd, maar het nog een keer moet doen omdat de kwaliteit niet is wat je had verwacht. Dit zorgt enkel maar voor onnodige kosten..