• Home
 • Binnenschilderwerk

Binnenschilderwerk

De wanden, plafonds, deuren en kozijnen zijn allemaal onderdelen die de uitstraling van jouw woning bepalen. Mocht jij deze willen laten schilderen, dan kan je het beste een binnenschilder inhuren. Je kiest dan voor vakmanschap. De vraag is echter: wat zijn de kosten van een binnenschilder? En hoe vaak dient de woning van binnen geschilderd te worden? 

Binnenschilderwerk prijs / kosten

De prijs voor binnenschilderwerk is sterk afhankelijk van het type schilder dat je wilt inhuren. Hierbij kan er onderscheid gemaakt worden tussen een binnen en een buitenschilder. 

Een binnenschilder verdient gemiddeld genomen tussen de 25 en 30 euro per vierkante meter. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de schilder met een uurtarief werkt dat meestal tussen de 30 en 40 euro per uur bedraagt.

Voor goedkoop schilderwerk wordt er vaak uitgeweken naar het spuiten van latex. Hiervoor is het wel belangrijk dat de ondergrond heel strak is, omdat er maar een hele dunne laag latex word gespoten.

Hieronder hebben wij een aantal werkzaamheden opgesomd inclusief de daarbij behorende kosten: 

Soort schilderwerkIndicatie prijs
Kozijnen schilderen90 tot 150 euro
Trap schilderen200 tot 750 euro
Deuren schilderen150 tot 1700 euro
Woonkamer schilderen700 tot 1500 euro
Muren sauzenvanaf 8 euro per m2

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

Kortom, de prijzen zijn sterk afhankelijk van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Natuurlijk kun je ook een prijs afspreken per vierkante meter of per uur, je komt dan uit op de volgende prijzen:

Rekenmethode Kosten per eenheid
Per vierkante meter15 tot 25 euro
Per uur30 tot 40 euro
Spuitwerk per vierkante meter7 tot 10 euro
Sauswerk per vierkante meter7 tot 15 euro

Hoe vaak schilderen?

Over het algemeen hoeft het binnenwerk van een pand minder vaak te worden geschilderd dan het buitenwerk. Dit komt doordat het buitenschilderwerk meer onderhevig is aan invloeden van buitenaf, denk hierbij aan weersinvloeden. 

Natuurlijk vraag jij jezelf nu af: hoe vaak moet ik mijn woning binnen schilderen? Het antwoord is vrij simpel, binnenschilderwerk hoeft pas gedaan te worden als de eigenaren van de woning denken dat het hier weer tijd voor is.

In de praktijk zien we dat dit het geval is als er een nieuwe kleur gewenst is of als jij als huiseigenaar toe bent aan een nieuwe kleur. Over het algemeen wordt er wel een vuistregel aangehouden van zo’n 7 jaar voor het opnieuw verven van jouw binnenruimte.

Maar welke werkzaamheden kan een binnenschilder allemaal uitvoeren? Je kunt hierbij denken aan: 

 • Schilderen en spuiten van plafonds en deuren 
 • Schilderen en spuiten van kozijnen, ramen en wanden 
 • Aanbrengen van sierlijsten of rozetten 
 • Al het professionele schilderwerk

Binnenschilderwerk zelf doen

Je kunt ervoor kiezen om het schilderwerk uit te besteden, maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen. Binnenschilderwerk wordt niet blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden waardoor je het prima zelf kunt doen. Heb jij besloten om zelf te gaan schilderen? Dan geven we je hieronder nog een aantal tips zodat jij een zo mooi mogelijk resultaat kunt behalen. Wil jij toch liever een specialist inhuren? Lees dan verder, hier komen we later nog op terug.

Juiste verf kiezen

Als je hebt besloten om zelf binnenschilderwerk uit te gaan voeren, dan wordt acrylverf aangeraden. Dit type verf is namelijk op waterbasis, dit zorgt voor een minimale toepassing van schadelijke stoffen. 

Wil jij een kozijn of een deur verven dat in contact staat met de buitenlucht? Dan raden wij dampwerende verf aan. Dit type verf zorgt er namelijk voor dat vocht vanuit buiten niet in het hout kan komen. Kortom, kies altijd goed het type verf uit voor de werkzaamheden die jij op het oog hebt.

Voorbereidingen treffen

Nadat je het type verf hebt uitgekozen, is het ontzettend belangrijk dat de ruimte die je wilt gaan schilderen stofvrij is. Niets is zo vervelend als stof dat zich vast gaat plakken aan een net geschilderde ruimte. Om jouw ruimte zo stofvrij mogelijk te maken, is het aan te raden om meermaals te stofzuigen. 

Daarnaast is het ook van belang dat je de ruimte goed afdekt. Je wilt immers voorkomen dat verfspetters op bijvoorbeeld je bank terecht komen. Ga jij de kozijnen verven? Zorg dan ook dat deze schoon en vetvrij zijn. Op deze manier weet je zeker dat de verf zich goed gaat hechten aan het hout.

Tot slot is het ook goed om te melden dat je over de juiste schildermaterialen moet beschikken als je aan de slag gaat met het schilderen van deuren, kozijnen en muren. Wil jij bijvoorbeeld kozijnen of een plafond schilderen? Dan is het aan te raden om een steiger te huren. 

Binnenschilderwerk met een roller

Beginnen met schilderen

Het is wel goed om te benoemen dat het schilderen van een muur complexer is dan men in eerste instantie zou denken. Om deze reden is het aan te raden om deze werkzaamheden uit te besteden. Hierbij weet je zeker dat je optimaal kunt genieten van jouw ruimte.

Vraag jij je af of je het binnenschilderwerk het beste zelf kunt doen? Lees dan onderstaande informatie. Hierin sommen wij op wat de voordelen zijn, maar ook wat de nadelen zijn van zelf het binnenschilderwerk doen:

Voordelen:

 • Je bespaart geld
 • Je kunt zelf bepalen wanneer je schildert
 • Je bent flexibel / minder afhankelijk

Nadelen:

 • Je bent veel tijd kwijt
 • Waarschijnlijk doe je het minder goed dan een professional
 • Je hebt niet de juiste spullen
 • Wanneer je fouten maakt zal je alsnog een binnenschilder in moeten schakelen

Binnenschilder inschakelen

Binnenschilderwerk kun je het beste overlaten aan een professionele binnenschilder. Hierbij weet je zeker dat jouw ruimte wordt geschilderd door een schilder waarbij kwaliteit en duurzaamheid voorop staan. 

Veel mensen zijn daarentegen geneigd om zelf een kwast op te pakken en de betreffende ruimte te schilderen. Eenmaal bezig komen ze erachter dat het een tijdrovende klus is. Naast het tijdrovende aspect komen ze er ook achter dat ze er minder goed in zijn als gehoopt.

Voorkom verrassingen en laat een binnenschilder jouw ruimte professioneel aanpakken. Hierdoor kun jij optimaal genieten van de binnenkant van jouw woning. Doordat je een specialist zijn werk laat doen krijg je niet alleen een mooi verflaagje, hier komt namelijk meer bij kijken. Zo wordt de muur eerst voorzien van een strakke ondergrond, dit zal uiteindelijk leiden tot een representatief eindresultaat waar een ieder tevreden mee is.

Wat doet een binnenschilder?

Plafond opfrissen

Doordat de dampen vaak naar het plafon stijgen. Zal deze ook het snelst vies worden. Hierdoor dient deze regelmatig opgefrist te worden.

Plafond witten

Deuren lakken

Deuren zijn opvallende elementen in de woning. Deze voorzien van een nieuwe kleur kan onder anderen door deze te lakken.

Trap schilderen
tijdsdruk in [placename]

Muren Sauzen

Het sauzen van de muren omvatten het grootste oppervlakte. De kleur kan de sfeer in de woning bepalen.

Plafond witten

Veel gestelde vragen

Hoe vind u een geschikte binnenschilder

De zoektocht begint bij het aanvragen van een offerte aanvraag. Wij zoeken schildersbedrijven bij u in de regio, zodat de voorrijkosten tot het minimum beperkt worden.

Het uurtarief van een schilder begint rond de €35. Een andere mogelijkheid is om een prijs per m2 of een totaalprijs af te spreken, dit word grotendeels bepaald door het soort schilderwerk wat gedaan dient te worden.

Het is gemakkelijk om te besparen door meerder schilderwerk tegelijkertijd uit te besteden. Een andere tip is om meerdere offertes op te vragen.

Vraag altijd specifiek naar de garantie die de vakschilder afgeeft. Laat dit ook altijd schriftelijk vastleggen op een mogelijke offerte of andere opdrachtomschrijving.