• Home
  • Schilderen prijs per m2

Schilderen prijs per m²

Door je huis te laten schilderen, kan de uitstraling van je woning enorm veranderen. Het kan dan ook erg aantrekkelijk zijn om (delen van) je woning eens opnieuw te laten schilderen. Er zitten echter ook kosten aan het schilderen van je woning verbonden. Wil jij weten wat voor schilderen de prijs per m² is? Dan raden we je aan om deze pagina eens goed door te lezen. Op deze pagina lees je namelijk alles over de kosten voor schilderwerk. Zo kun je goed nagaan wat je ongeveer zal betalen bij de gemiddelde schilder.

De prijs varieert per schildersbedrijf

Omdat ieder schildersbedrijf andere tarieven hanteert, kunnen we geen vaste prijzen noemen. De schilder zal over het algemeen echter een uurtarief van tussen de € 35 en € 50 per uur aanhouden. Wanneer de prijs op basis van het te schilderen oppervlak wordt berekend, dan ligt de schilderen prijs per m² vaak tussen de € 25 en € 30. In deze tarieven zitten materiaal en btw al verwerkt. Houd er wel rekening mee dat de prijzen ook hoger uit kunnen vallen als je bijvoorbeeld een relatief dure verf wilt gebruiken.

Binnenschilder of buitenschilder?

Als je een schilder inhuurt, dan kun je onderscheid maken tussen een binnen- en buitenschilder. De binnenschilder kan muren en plafonds voor je sauzen, terwijl de buitenschilder bijvoorbeeld je schuur, buitenmuren of schutting in de verf kan zetten. Voor buiten ligt de schilderen prijs per m² lager in de winter. De schilder heeft in de winter namelijk minder werk, waardoor de schilder vaak ook goedkoper zal werken. Zoek in de winter dus naar een winterschilder als de werkzaamheden buiten plaats moeten vinden.

De prijs per m² is ook afhankelijk van het schilderwerk

Uiteraard zijn de kosten per m² ook afhankelijk van het type schilderwerk. De schilder werkt vaak op basis van het aantal m² als hij de muren of het plafond moet sauzen. Echter is het bij bepaalde zaken minder efficiënt om voor schilderen prijs per m² te rekenen. Hieronder noemen we een aantal objecten waarvan de prijs voor het schilderen vaak niet op basis van het aantal m² wordt berekend:

  • Deuren (gemiddeld ongeveer € 100)
  • Kozijnen (gemiddeld ongeveer € 30)
  • Trappen (gemiddeld ongeveer €180)

Je kunt je natuurlijk voorstellen dat het niet zo efficiënt is om in het geval van een kozijn een prijs te hanteren op basis van het aantal m². Vandaar dat schilders voor deze objecten vaak vaste prijzen hanteren. De exacte prijs zal echter afhankelijk zijn van de schilder. Bovendien betaal je voor de voordeur bijvoorbeeld meer dan voor een binnendeur.

Moeilijk te bereiken plekken

Soms is het voor de schilder lastig om een bepaalde plek te bereiken. In dat geval zal de schilderen prijs per m² ook hoger liggen. Hoe arbeidsintensiever de klus, hoe meer je logischerwijs betaalt. Er zijn ook schilders die je bijvoorbeeld kunnen helpen bij het herstel van houtrot. Daar wordt ook een bedrag voor in rekening gebracht. Wanneer de klus bepaalde bijzonderheden heeft, zal de prijs dus vaak ook hoger liggen. Overigens zal een professioneel schilderbedrijf dit vooraf altijd duidelijk maken. Wees dus niet bang dat de kosten achteraf opeens veel hoger komen te liggen.

Waarom rekent men voor schilderen een prijs per m²?

Niet altijd wordt er voor schilderen een prijs per m² vastgesteld. Vaak werkt een schilder ook op basis van een uurtarief. Gemiddeld ligt het uurtarief van een schilder op € 42, inclusief materiaalkosten en btw. Het nadeel van het werken op basis van uurtarief is dat het voor een klant nooit duidelijk is hoe hoog de kosten uiteindelijk zullen zijn. De ene schilder doet misschien vier uur over een wand waar een andere schilder slechts twee uur mee bezig zou zijn. Het uurtarief zegt daarom meestal niet zoveel. Daarom zijn er veel schilderbedrijven die voor schilderen een prijs per m² hanteren.

Factoren die voor schilderen prijs per m² betalen

De prijs die je voor het schilderen betaalt, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Zo is dit bijvoorbeeld afhankelijk van waar de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Moet er binnen of buiten geschilderd worden? Daarnaast moet men nagaan of er lakwerk nodig is en speelt ook de ondergrond een factor.

Voor een schilder met meer ervaring betaal je over het algemeen minder dan voor een schilder met weinig ervaring. Echter, zijn schildersbedrijven er vrij in om te bepalen welke prijzen ze hanteren. Een dure schilder hoeft dus niet altijd beter te zijn dan een goedkope schilder. Welk schildersbedrijf je inschakelt zal in ieder geval ook invloed hebben op de prijs.

Schilderen overlaten aan de vakman

Schilderen kun je het best overlaten aan een vakman. Op die manier kun je zeker zijn van kwaliteitsverf en blijft het schilderwerk dus langer goed. Bovendien ben je op deze manier zelf geen tijd kwijt. Een schilder zal ook sneller werken dan een leek, waardoor de klus snel af is als je een schilder inschakelt. Een schilder werkt bovendien erg nauwkeurig, waardoor het resultaat ook perfect zal zijn. Vind je de uitstraling van je woning belangrijk, dan is het dus aan te raden om schilderwerk over te laten aan een vakman.

Besparen op de prijs per m²

Wil je geld besparen op de kosten van het schilderwerk? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om geld te besparen. Hieronder noemen we een aantal belangrijke manieren om kosten te besparen. Dit kan je op het totaalbedrag heel wat geld schelen.

1. Offertes vergelijken

Om te besparen op de schilderen prijs per m² kun je ervoor kiezen om offertes aan te vragen en te vergelijken via ons platform. Door offertes aan te vragen en deze naast elkaar te leggen, krijg je een goed beeld van de prijzen die je kunt verwachten. Bovendien kun je op deze manier een schilder vinden die relatief goedkoop is.

2. Spreek geen uurtarief, maar prijs per m² af

Voor schilderen is een prijs per m² vaak beter dan een prijs per uur. Met een prijs per uur weet je namelijk nooit hoe snel een schilder zal werken. Een schilder die per uur betaalt wordt, zou er in theorie ook voor kiezen om net iets rustiger te werken. Wil je een goed beeld van de prijs, dan spreek je voor schilderen een prijs per m² af.

3. Kies voor een winterschilder indien mogelijk

Als het momenteel winter is en de schilderwerkzaamheden buiten plaats moeten vinden, kun je op zoek gaan naar een winterschilder. Het is onjuist dat er in de winter niet geschilderd kan worden. Ook in de winter kan er op veel dagen prima geschilderd worden. Omdat er in de winter veel minder werk is voor schilders, liggen de tarieven vaak ook veel lager.

4. Help zelf bij het voorbereiden en opruimen

Om geld te besparen op de kosten van een schilder, kun je ervoor kiezen om zelf te helpen bij het voorbereiden en het opruimen. Je kunt bijvoorbeeld zelf met afplaktape aan de slag gaan, en dit weer verwijderen zodra de schilder klaar is. Normaal gesproken zou een schilder dit zelf doen, waardoor de schilder meer tijd kwijt is. Bespreek vooraf wel met de schilder of dit een prettige werkwijze is voor de vakman, en of er op deze manier wat van de prijs per m² afgehaald kan worden.

Een offerte voor je schilderwerk aanvragen

Wil je weten wat je de schilderen prijs per m² in jouw geval zal zijn? Wil je verschillende schildersbedrijven vergelijken op basis van de prijs? Vraag dan offertes aan via ons platform. Met één aanvraag ontvang je binnen een aantal werkdagen al offertes van verschillende bedrijven, vrijblijvend en gratis.

Kies je ervoor om een offerte aan te vragen via ons platform? Beschrijf het schilderwerk dan zo goed mogelijk. Zo kun je er zeker van zijn dat het schilderbedrijf een goed beeld heeft van de werkzaamheden en hierdoor in staat is om een betrouwbare offerte op te stellen.