• Home
 • Plafond witten

Plafond witten

Wil jij jouw plafond netjes en strak houden? Dan is een plafond witten een bezigheid die niet kan ontbreken. Voor het uitvoeren van deze klus is het van essentieel belang dat je goed te werk gaat. Om deze reden huur je een specialist in die het plafond voor jou kan witten. De vraag is echter: wat zijn de kosten van een gespecialiseerde plafondschilder? En hoe kun je een plafond zonder strepen en spatten schilderen? Dit lees je allemaal op deze pagina.

Plafond witten prijs

De prijs voor het plafond witten is sterk afhankelijk van het aantal lagen verf in combinatie met een hoog of laag plafond.

Een gemiddelde schilder die gespecialiseerd is in het witten van plafonds hanteert een tarief dat ligt tussen de 7 en 17 euro per vierkante meter. Deze tarieven zijn inclusief manuren en het bijbehorende materiaal. Hierdoor kunnen de totale kosten per vierkante meter verschillen waardoor het goed is om dit inzichtelijk te hebben voordat je een klus plaats. Een schilder offerte geeft inzicht in de totale kosten van een klus. Zo voorkom je verrassingen en vind je een geschikte vakman die de werkzaamheden voor een vooraf afgesproken prijs uitvoert.

In het onderstaande schema tref je de gemiddelde prijzen aan van gespecialiseerde schilders voor het witten van een plafond:

1 laags2 laags
Laag plafond7 euro9 euro
Hoog plafond14 euro17 euro

De totale kosten van een schilder die gespecialiseerd is in het witten van muren is sterk afhankelijk van een aantal factoren waaronder de omvang van het project, het type verf dat gebruikt wordt en de eventuele wensen die de klant heeft. Het is daarom altijd goed om vooraf een prijs te bepalen voordat je een gespecialiseerde schilder inhuurt.

Plafond witten zonder strepen en spatten

Besluit jij toch om zelf het plafond te gaan witten? Hieronder hebben we een aantal tips in een lijst opgenomen waardoor jij een plafond kunt witten zonder strepen en spatten. Hierdoor krijg jij het gewenste resultaat dat jij voor ogen had.

 1. Voordat je begint met het witten van het plafond zal jij je goed moeten voorbereiden. Hierbij is het advies om het plafond stofvrij te maken met een droge doek en om de randen goed af te plakken. Hierdoor voorkom je strepen en vlekken op de muur. Mocht je de muur niet goed afstoffen, dan kunnen er oneffenheden in de muur optreden en dat wil je absoluut voorkomen.
 2. Heb jij de juiste voorbereiding getroffen? Dan is het nu taak om als eerst het plafond te behandelen met een primer. Een primer is een grondlaag met een zuigende werking. Hierdoor voorkom je dat er te veel verf wordt opgenomen en dus ook strepen op het plafond.
 3. Nu is het tijd om het plafond te witten. Hierbij is het noodzakelijk dat je het plafond in een keer schildert. Gebruik hiervoor een kwaliteitsrol en schilder altijd in de lengte van het plafond. Heb jij ramen? Schilder dan altijd weg van het raam en kijk tijdens het schilderen in de richting van de lichtbron. Hierdoor voorkom je strepen en spatten op de muur.

Bij het schilderen van het plafond is het ook goed om het plafond op te delen in denkbeeldige stukken van ongeveer 1 m2. Verdeel hierbij altijd de verf gelijkmatig en maak altijd dezelfde rolbewegingen om ervoor te zorgen dat het plafond het mooiste resultaat krijgt.

Plafond witten met een roller

Volg jij bovenstaande drie stappen, dan zul je de strepen en spatten op het plafond beperken waardoor jij het gewenste resultaat krijgt wat je voor ogen had.

Plafond spuiten

Heb jij een verkleurd of gescheurd plafond? Dan wil je dit natuurlijk aanpakken. Je kunt ervoor kiezen om het zelf te schilderen, maar een plafond spuiten gaat veel sneller. Het spuiten van een plafond met jouw favoriete verf is namelijk een snelle en goedkope manier om jouw plafond weer prachtig eruit te laten zien. Maar wat kost het spuiten van een plafond precies?

De prijs van het spuiten van een plafond is afhankelijk van meerdere factoren. Hierbij moet er als eerst onderscheid gemaakt worden tussen spackspuitwerk en latex spuitwerk. Vervolgens moet er gekeken worden of er ook een kleur toegepast dient te worden. Hierbij kom je op de volgende prijzen uit:

Gemiddelde prijs in m2 inc. materiaalkosten
Latex plafond witten spuiten5 tot 8 euro per m2
Latex plafond spuiten in kleur7 tot 10 euro per m2
Spack Spuitwerk plafond (wit)6 tot 9 euro per m2
Spack Spuitwerk plafond kleur8 tot 11 euro per m2

Zoals je in bovenstaand schema kunt zien verschillen de prijzen voor het spuiten van een plafond niet veel met elkaar. Het is hierbij wel goed om dit vooraf inzichtelijk te krijgen zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Daarnaast heeft het spuiten van een plafond een aantal voordelen vergeleken met sauzen. Hierbij kan je denken aan:

 • De prijs per m2 is lager dan het sauzen;
 • Het is makkelijk om grote oppervlaktes te schilderen;
 • Door het spuiten voorkom je banen en strepen;
 • Het plafond kan gelijkmatiger drogen.

Een plafond witten via spuitwerk is vaak lastig om zelf uit te voeren. Hiervoor is het belangrijk om de juiste machines in huis te hebben. Een schildersbedrijf heeft deze mogelijkheden vaak wel en voor spuitwerk is het dan vaak interessant om een schilder in de regio te zoeken.

Checklist voor een plafond sauzen

Wil jij een plafond sauzen? Dit is geen gemakkelijke klus. Om deze reden is het goed om onderstaande stappen en tips door te nemen zodat ongemak voorkomen wordt. Hierbij is het advies altijd om het plafond te schilderen in daglicht zodat je zeker weet dat je geen plekken over het hoofd ziet.

 1. Zorg voor de juiste materialen;
 2. Afdekken en afplakken;
 3. Schoonmaken en repareren;
 4. Voorstrijken;
 5. Plafond sauzen;
 6. Laten drogen van het plafond.

Zodra je bij stap vijf, het sauzen van het plafond, bent aangekomen is het goed om als eerst de saus te roeren met behulp van een roerstokje. Vervolgens giet je de verf uit de emmer in een verfbakje. Mocht je lastige hoeken hebben waar je niet met een roller bij kunt komen, dan is het aan te raden om een wegwerpkwast aan te schaffen.

Naast het hebben van een klein verfbakje is het ook noodzakelijk dat je een grote verfbak hebt voor de grote oppervlakten. Giet hier de saus in om vervolgens aan de slag te gaan met het sauzen van het plafond. Hierbij is het wel van belang dat je de verf goed aan het rekje uitrolt om spetters te voorkomen.

Gratis offerte aanvragen en direct besparen!

Op zoek naar een schilder die tegen een scherp tarief het plafond een opfrisbeurt kan geven? Vraag geheel gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij schilders in de regio.

Met het ontvangen van meerdere offertes kan er mooi een vergelijking gemaakt worden. Zo kan er tot wel 30% op de totale kosten van het schilderwerk bespaard worden. Buitenom het inschakelen van een winterschilder zijn er dus meerdere manieren om te besparen op een professional.

>>>Vraag direct gratis en vrijblijvend een offerte op binnen enkele minuten!<<<