• Home
  • Kozijnen schilderen

Kozijnen schilderen

Heb jij kozijnen en wil jij deze laten schilderen? Dan is het goed om een professionele schilder in te huren. In dit artikel zullen we een uitgebreid overzicht verstrekken van alle prijzen en mogelijkheden op het gebied van kozijnen. Hierdoor krijg je direct inzichtelijk wat je van een schilder kunt verwachten en voor welke prijs. Daarnaast zullen we ook een stappenplan uitlichten van hoe je het beste kozijnen kunt schilderen.

Wat kost een kozijn schilderen?

De kosten van een schilder hebben de grootste invloed op de totaalprijs. Om deze reden is het goed om te weten wat de prijzen zijn. We zullen hieronder kort stilstaan bij de prijzen die momenteel gehanteerd worden in de markt voor het schilderen van kozijnen. Hierdoor krijg je in een oogopslag te zien wat de kosten zijn zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Schilderprijs per uurGemiddelde prijs alle kozijnen van een woning
35 tot 50 euro per uur470 tot 1800 euro per woning

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

Je hebt nu een globaal beeld van de gemiddelde prijzen die worden gehanteerd voor het schilderen van kozijnen. Maar wat betekent dit voor de prijs van jouw project? Hieronder hebben we de gemiddelde prijzen schematisch weergegeven in de grootte van de projecten. Hierdoor heb je een globaal inzicht in de kosten naarmate de grootte van het project.

Hoe groot is het project?Hoeveel kost het?
Klein project (3 kozijnen)gemiddeld 690 euro 
Gemiddeld project (5 kozijnen en 2 deuren)gemiddeld 810 euro
Groot project (meer dan 7 kozijnen)gemiddeld 1.200 euro

Wat kost verf voor kozijnen schilderen?

Sta jij op het punt om houten kozijnen te schilderen? Dan is het verstandig om dit meteen goed aan te pakken zodat de geschilderde kozijnen langer mee gaan. Heb jij aluminium en kunstof kozijnen? Dan is schilderwerk niet noodzakelijk, maar mocht je dit wel gaan doen, dan is het altijd aan te raden om eerst grondverf aan te brengen. Door het aanbrengen van grondverf zorg je ervoor dat de lak gaat hechten aan het materiaal. Maar wat zijn de kosten voor verfsoorten die gebruikt worden bij het verven van kozijnen? Dat is als volgt:

VerfsoortPrijs per liter Aantal m2 per liter
Grondverf20 tot 40 euro per liter8 tot 12 m2 per liter
Beits en lak20 tot 55 euro per liter10 tot 16 m2 per liter
Dekkende verf20 tot 50 euro per liter3 tot 16 m2 per liter

Het kiezen van een geschikt verftype is dus van belang. Om deze reden is het goed om hierover in gesprek te gaan met een speciaalzaak zodat je zeker weet dat je het juiste type verf zult aanschaffen.

Kozijnen schilderen aan buitenkant

Stappenplan voor het verven van een kozijn

Wil jij zelf aan de slag gaan met het verven van een kozijn? Dan is het goed om een stappenplan te volgen zodat je zeker weet dat je het goed uitvoert. We zullen hieronder kort een stappenplan belichten waardoor jij perfect in staat bent om kozijnen te schilderen.

  1. Heb je een oude verflaag erop zitten? Dan kun je beginnen met het schuren van de kozijnen. Als er namelijk slecht hechtende verf op zit, dan is het noodzakelijk om deze slecht hechtende verf eraf te halen met een verfkrabber.
  2. Vervolgens is het belangrijk om goed te spoelen om te voorkomen dat er afbijt resten blijven zitten. Het hebben van afbijt resten is erg funest voor een nieuwe verflaag en daarom moet hier voldoende aandacht aan besteed worden.
  3. Is de verflaag nog netjes? Dan is het ook de kunst om te schuren. Hierbij kun je het beste een korrel 180 schuurpapier gebruiken zodat je alleen de oude verf hoeft op te schuren. Zijn er oneffenheden? Dan biedt de korrel 120 en korrel 80 een perfecte oplossing.
  4. Na het schuren moet je de kozijnen weer goed schoonmaken. Dit kun je het beste doen met water of een kleefdoekje.
  5. Vervolgens moet het kozijn geheel stofvrij gemaakt worden. Nieuwe stof op nat verf is niet goed omdat je dit blijft zien.
  6. Is alles goed afgestoft? Dan moet er goed afgeplakt worden. Je wilt immers niet achteraf urenlang bezig zijn met het verwijderen van verfresten. Bij het afplakken is het aan te raden om een goed merk verf tape te kiezen zoals Tesa. Deze tape hecht veel beter en het blijft langer zitten, waardoor je niet in tijdsdruk komt tijdens het verven. Daarnaast heb je ook minder last van lijmresten en kun je de tape eenvoudig na een dag verwijderen.
  7. Nu je de juiste voorbereiding hebt getroffen is het nu zaak om te beginnen met schilderen. Hierbij is het goed om te kijken of je een of twee lagen wilt gebruiken. Het advies is echter om twee lagen te gebruiken zodat je de juiste kleur krijgt die je voor ogen hebt.

Kozijnen laten schilderen? Vraag een offerte aan

Sta jij op het punt om een schilder in te huren die de kozijnen kan aanpakken? Dan is het goed dat je een schildersbedrijf inschakelt om ervoor te zorgen dat je de kwaliteit krijgt die je ook daadwerkelijk voor ogen hebt.

Op het internet kun je op zoek gaan naar diverse specialisten, maar het is hierbij van groot belang om een offerte op te vragen zodat je zeker weet dat je niet teveel betaald. Hierbij is het goed om vooraf een prijs te bepalen die gebaseerd wordt op het aantal vierkante meters. Veel mensen kiezen namelijk voor een uurtarief, waardoor de prijs alsnog variabel blijft. Heeft iemand een slome en slechte dag? Dan betaal je dus meer en dat wil je voorkomen.

Je kunt dit eenvoudig voorkomen door een prijsafspraak te maken van een bepaald vast bedrag per vierkante meter. Hierdoor ben je ongeacht de tijd die de schilder kwijt is een vast bedrag kwijt, waardoor je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Heb jij nog aanvullende vragen omtrent het schilderen van een kozijn? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.