• Home
  • Binnendeur schilderen

Binnendeur schilderen

Heb jij een nieuwe woning waarbij de deur er niet goed uitziet of is de binnendeur toe aan een nieuwe verflaag? Op deze pagina tref je alles aan omtrent het schilderen van een binnendeur. Door het toepassen van de verf op een juiste manier kun je jarenlang genieten van een deur die strak in het lak zit.

In de praktijk zien we echter dat het schilderen van deuren niet op een correcte manier wordt gedaan en daarom geeft deze pagina je inzicht in hoe je dit het beste kunt doen. Daarnaast zullen we ook stilstaan bij de kosten die een externe schilder vraagt die gespecialiseerd is in het schilderen van deuren.

Wat kost een schilder die de binnendeur schildert?

Als je voor een schilder kiest die de deur voor jou gaat schilderen zul je vaak tussen de 30 en 35 euro kwijt zijn per m2. In deze prijzen is verf, materiaal en btw opgenomen. Het is ook mogelijk dat een schilder kiest voor een uurtarief. Het uurtarief van een binnenschilder ligt tussen de 35 en 40 euro per uur. Mocht je een deur hebben met ramen erin, dan zal de schilder meestal voor een uurtarief kiezen. Probeer dit altijd van tevoren af te spreken om verrassingen te voorkomen.

Zelf een binnendeur schilderen? Wat kost verf precies?

Ben je toch liever iemand die zelf de deur wilt schilderen? Dan zul je verf moeten kopen. Als je besluit om een schilder in te huren, zal dit veelal meegenomen worden in de prijs. Hieronder hebben we kort een globale prijslijst gemaakt van diverse verfsoorten inclusief het aantal m2 wat er gemiddeld mee geschilderd kan worden.

VerfsoortPrijs per literGemiddeld m2 per liter
Grondverf20 tot 40 euro8 tot 12 m2 per liter
Beits en lak20 tot 55 euro10 tot 16 m2 per liter
Dekkende verf20 tot 50 euro3 tot 16 m2 per liter

Wil jij echter een speels effect op de deur? Dan is het aan te raden om te kiezen voor speciaalverf. De prijzen voor speciaalverf variëren ook en deze bedragen:

SpeciaalverfPrijs per liter inc. BTW
Magneetverf35 tot 50 euro per liter
Metallic- of glitterverf20 tot 35 euro per liter
School- of krijtbordverf35 tot 60 euro per liter

Stappenplan schilderen binnendeur

Voordat je begint is het goed om jezelf een aantal vragen te stellen. Hierbij kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Laat je de deur in de scharnieren hangen of haal je hem uit de scharnieren?
  • Laat je de deur op zijn plek staan of verplaats je hem naar een plek waar goede lichtinval is?
  • Heb je deurbeslag al verwijdert of moet je dit nog doen?
  • Heb je de buitenste randen van de deur al afgeplakt of moet je dit nog doen?

Als je al deze vragen hebt beantwoord ben je klaar voor het schilderen van de binnendeur, je kunt nu het volgende stappenplan hanteren:

Stap 1 – Verwijder het deurbeslag: Zoals al besproken is het goed om deurbeslag te verwijderen. Hierdoor zorg je ervoor dat er zich geen oneffenheden in de deur bevinden waardoor je een mooie en egale deur krijgt.

Stap 2 – Repareer eventuele beschadigingen: Heb jij beschadigingen aan de deur? Dan is het aan te raden om dit als eerst egaal mooi recht te maken met behulp van goede houtplamuur.

Stap 3 – Ontvet de deur: Heb jij de oneffenheden verwijderd? Dan is het nu tijd om de deur te ontvetten. Dit kun je met verschillende verf reinigingsproducten doen om vervolgens met schoon water de oppervlakte schoon te maken.

Stap 4 – Schuur de deur: Vervolgens is het aan te raden om de deur licht maar goed te schuren. Hierdoor zorg je ervoor dat de verf er goed op blijft zitten.

Stap 5 – Maak de deur stofvrij: Heb jij de deur goed geschuurd? Dan is het nu noodzakelijk om de deur stofvrij te maken. Dit kun je eenvoudig realiseren met een kleefdoekje dat de stof opneemt.

Stap 6 – Is de deur nog niet eerder geverfd? Breng een primer aan: Is de deur nog nooit eerder behandeld voor een verfbeurt? Dan is het aan te raden om een watergedragen primer aan te brengen.

Stap 7 – Breng de eerste laag verf aan: Zoals de titel al zegt is het nu de taak om de eerste laag verf aan te brengen en om deze te laten drogen.

Stap 8 – Matteer de eerste laag: Heb je de eerste laag aangebracht? Dan is het nu taak om de eerste laag te matteren, dit doe je door middel van een speciale spons.

Stap 9 – Breng de tweede laag verf aan: Tot slot breng je de tweede laag verf aan. Vervolgens laat je de deur drogen en je bent klaar!

Deur schilderen welke roller?

Als je op het punt staat om een deur te schilderen, dan vraag je jezelf waarschijnlijk af welke roller je het beste kunt gebruiken. Rollers zijn namelijk in verschillende maten te verkrijgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit schuimrollers en lakviltrollers.

Een roller geschikt voor schilderen binnendeuren

Echter, wordt het aangeraden om te kiezen voor lakviltrollers voor het schilderen van houten ondergronden. Heb jij dus een deur die van hout is? Dan is het zeker aan te raden om de lakviltrollers te gebruiken. Als je namelijk een schuimroller gebruikt voor een houten ondergrond krijg je een sinaasappel effect en dat wil je natuurlijk voorkomen, maar niet als dit jouw stijl en resultaat is.

Een viltroller is weer geschikt voor het schilderen met acrylverf. Deze rollers hebben namelijk een korte en zachte vacht waardoor er veel verf opgenomen kan worden. Dat is optimaal want hierdoor krijgt een gladde dekking een geweldig resultaat. Kortom er is genoeg mogelijk als je zelf een deur wilt schilderen.

Vraag de specialist naar verf

Ben jij van plan om zelf je deur te gaan schilderen? Dan is het goed om hier vooraf over in gesprek te gaan met een specialist. Het kiezen van een bepaald type verf is de basis van het krijgen van een mooie deur. Om dit te realiseren is het dus van belang om hiervoor in gesprek te gaan met een specialist zodat je het juiste type verf krijgt. Daarnaast is het ook meteen goed om te vragen naar welke materialen je naast verf nodig hebt zodat je in een keer aan de slag kunt met het verven van jouw deuren.

Een schilder inschakelen

Door onze stappen door te lopen is het mogelijk om een deur zelf te schilderen. Echter merken wij ook vaak dat het alsnog niet naar wens is en ontbreekt het vaak aan de ervaring om goed schilderwerk te krijgen.

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

Het is dan ook zeker het overwegen waard om een schilder de binnendeuren te laten schilderen. Vraag vrijblijvend een offerte aan van diverse schilders in de regio. Door meerdere offertes te ontvangen, kan er een vergelijking worden gedaan. Na het ontvangen van een offerte kan er ook de overweging worden gemaakt om het alsnog zelf uit te voeren.

Ook op het moment dat er naast de binnendeuren schilderen nog andere wanden gesaust moeten worden. Kan het voordelig zijn om dit door een schildersbedrijf in 1 keer op te laten pakken.