• Home
 • Buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk

Het schilderen van de buitenkant van de woning is iets dat periodiek terugkeert. Jij wilt er immers voor zorgen dat je woning er goed uit blijft zien. Maar wat zijn de kosten die bij het uitbesteden van buitenschilderwerk komen kijken en in welke periode is het aan te raden om de buitenkant van de woning of bedrijfsruimte te gaan schilderen? Antwoorden op al jouw vragen die te maken hebben met buitenschilderwerk zul je op deze pagina aantreffen.

Wat kost buitenschilderwerk?

Als je de buitenkant van de woning wilt schilderen, ben je natuurlijk benieuwd naar de gemiddelde kosten voor het schilderen van je huis. Om hier meer inzicht in te verstrekken hebben we hieronder een tabel weergegeven die de gemiddelde prijzen weergeeft van de prijzen voor buitenschilderwerk van verschillende soorten woningen:

Type woningKosten voor de woning
Een appartement buitenkant schilderenTussen de 1.000 en 2.000 euro
Een tussenwoning buitenkant schilderenTussen de 1.400 en 2.900 euro
Een twee onder een kap buitenkant schilderenTussen de 2.300 en 4.800 euro
Een vrijstaand huis buitenkant schilderenTussen de 4.500 en 6.500 euro

Kwaliteit staat voorop en daarom is het zeker aan te raden om te kiezen voor een buitenschilder. Een buitenschilder heeft namelijk veel meer kennis op het gebied van materialen waar de verf op de buitenkant wordt aangebracht.

Als je besluit om de gehele woning aan de buitenkant te voorzien van een nieuwe verflaag, is het aan te raden om een totaalprijs te maken. Hierdoor weet je precies wat de kosten zijn en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Daarnaast is het ook mogelijk om korting te krijgen als je besluit de gehele woning te gaan schilderen, want dit is een grote klus voor een buitenschilder. Een huis wit schilderen is een populaire optie en oogt hele fris

Wil jij liever bepaalde onderdelen van de woning laten schilderen? Ook hiervoor kun je een beroep doen op een buitenschilder. Hieronder hebben we wederom de gemiddelde prijzen weergegeven voor onderdelen van de woning.

Wat wordt er geschilderd?Wat zijn de gemiddelde kosten?
Schilderen van een voordeurOngeveer 100 euro
Schilderen van een achterdeurOngeveer 50 euro
Schilderen van een kozijnOngeveer 20 euro
Dakkapel schilderenOngeveer 650 euro

Naast het maken van totaal afspraken voor bepaalde onderdelen of de gehele woning is het ook mogelijk om een prijsafspraak per uur te maken met de buitenschilder. Hieronder hebben we schematisch de gemiddelde kosten per uur weergegeven voor het inhuren van een buitenschilder waarbij onderscheidt wordt gemaakt in het type materiaal dat geschilderd dient te worden.

Type materiaalGemiddelde kosten per uur
Schilderen van hout24 tot 40 euro per uur
Schilderen van beton14 tot 24 euro per uur
Schilderen van overige schilderwerk34 tot 39 euro per uur

Daarnaast is het ook mogelijk om bij een buitenschilder een beroep te doen op kosten per vierkante meter. Hiervoor worden de volgende gemiddelde tarieven gerekend, die opnieuw onderverdeeld zijn in type materiaal:

Type materiaalGemiddelde kosten per m2
Schilderen van houtVanaf 15 euro
Schilderen van betonVanaf 25 euro
Schilderen van overige schilderwerkVanaf 30 euro

Het advies is altijd om bij kleinere kussen te kiezen voor een uurtarief zoals het schilderen van een buitenmuur of enkele kozijnen. Daarnaast is het ook goed om te benoemen dat nieuw schilderwerk tegen 9% belast is waardoor het in het lage btw tarief valt.

Hoe vaak en wanneer moet de buitenkant geschilderd worden?

Als we kijken naar buitenschilderwerk is een ding zeker, de buitenkant moet vaker geschilderd worden dan de binnenkant. Weersinvloeden spelen een grote rol bij het steeds minder in staat brengen van de woning. Als vuistregel wordt gehanteerd dat de woning eens in de 5 tot 10 jaar aan de buitenkant wordt geschilderd.

Maar wanneer weet je nu precies wanneer het moment is aangebroken om de buitenkant van je woning te gaan schilderen? Om er zeker van te zijn dat de buitenkant van je woning in goede staat verkeert is het aan te raden om eens in het jaar je huis te inspecteren. Hierbij is het vooral van belang om aandacht te besteden aan de buitenkozijnen.

Merk je dat er scheuren in zitten? Of zie je dat het schilderwerk achteruit gaat? Dan is dit hét moment om een buitenschilder in te huren. Om ophoping kosten te besparen is het aan te raden om de kozijnen van de buitenkant periodiek schoon te maken. Als vuil zich namelijk tussen de voegen gaat nestelen zorg je ervoor dat de periodieke onderhoudsbeurten steeds sneller voorkomen dat wil je natuurlijk niet.

Buitenschilderwerk via een steiger

Heb je besloten om de buitenkant van je woning op te laten knappen? Dan is het aan te raden om dit op de ideale temperatuur te laten doen. Voor buitenschilderwerk ligt deze temperatuur tussen de 10 en 20 graden. Als je namelijk de buitenkant van de woning gaat verven terwijl de temperatuur onder de 5 graden ligt, duurt dit langer totdat de verf gaat drogen. Als je juist de buitenkant gaat verven bij 20 graden of hoger, zul je merken dat de verf juist te snel droogt waardoor er strepen ontstaan. Het advies hierbij is om de buitenkant van de woning te schilderen tussen april en oktober. Hierdoor weet je zeker dat je de juiste weersomstandigheden hebt.

Moet je alleen rekening houden met de temperatuur? Nee zeker niet, want het is ook af te raden om de buitenkant te schilderen bij regen. Als hout nat of vochtig wordt, kun je problemen krijgen bij het schilderen. Vocht zorgt er namelijk voor dat hout van binnenuit kan beschadigen. Om deze reden is het noodzakelijk dat het houtwerk gedroogd is.

Wil jij de buitenkant van de woning gaan schilderen? Dan is het aan te raden om de volgende adviezen in acht te nemen:

 • Schakel op tijd een buitenwerk schilder in als je besluit om het schilderwerk uit te besteden;
 • Zoek een buitenwerk schilder die je kunt vertrouwen. Hierdoor hoef jij niet continue thuis te zijn;
 • Vraag diverse offertes aan om ervoor te zorgen dat je nooit teveel betaald;
 • Kijk altijd naar de weersverwachting en pas de afspraak hier eventueel op aan.

Zelf de buitenkant van een woning schilderen

Als je op het punt staat om zelf de buitenkant van een woning te gaan schilderen, is het aan te raden om te kijken naar een stappenplan. Hierdoor weet je zeker dat je op een correcte manier de buitenkant van een woning gaat schilderen. Hieronder zullen we kort de stappen uitlichten zodat je zeker weet dat je op een correcte manier de buitenkant van jouw woning gaat schilderen. Het betreft hier het schilderen van houten oppervlaktes zoals deuren en buitenkozijnen schilderen.

1. Verwijderen van oude verflagen

Als je besluit om oude verflagen te gaan verwijderen is het als eerst aan te raden om ervoor te zorgen dat je houtwerk weer onderhoudsvrij is. Hierbij is het verstandig om oude verflagen te verwijderen die er slecht uitzien. Je kunt dit het beste doen door middel van een verfkrabber. Mocht je lastige hoekjes willen prepareren, dan is het aan te raden om een driehoekkrabber aan te schaffen. Heb jij alles verwijderd? Dan is het verstandig om de rest op te schuren met schuurpapier.

2. Het repareren en ontvetten

Het kan voorkomen dat je beschadigingen aantreft in het hout. Hierbij is het aan te raden om deze te vullen met bijvoorbeeld een houtvuller. Het is dan van belang dat je de houtvuller goed laat drogen voordat je begint met schilderen. Vervolgens is het ook aan slim om de ondergrond te ontvetten met een verfreiniger. Schuur tot slot nogmaals het hout en verwijder de stof met een kleefdoekje.

3. Breng de buiten grondverf aan

Nu je klaar bent met de gehele voorbereiding is het aan te raden om te kijken of je een laag grondverf aan kunt brengen. Daarnaast is het ook aan te raden om kwasten te gebruiken voor buiten. In sommige gevallen is het noodzakelijk om nog een tweede laag grondverf aan te brengen. Vaak is dit alleen nodig als de ondergrond voorheen een felle kleur heeft gehad. Ook is het noodzakelijk om hout dat slecht onderhouden is twee keer te schilderen. Als je een tweede laag wilt aanbrengen, is het wel aan te raden om de eerste laag licht te schuren. Hierdoor creëer jij het mooiste effect.

4. Het aflakken van de buitenkant

Heb jij de grondverf goed aangebracht, dan is het nu tijd om een laklaag aan te brengen. Hierbij is het goed om te vermelden dat je de verf met de houtnerf mee moet aanbrengen. Je zult dan een speciale kwast moeten gebruiken voor de kleine vlakken. Bij het schilderen van de buitenkant is het aan te raden om niet zuinig met de verf te zijn.

Heb jij de eerste verflaag aangebracht? Dan is het een goed idee om de verf te laten drogen. De droogtijd hangt vaak af van het type verf en de buitentemperatuur. Kijk hierbij goed naar de verpakking en houdt de verf goed in de gaten. Als de verf is gedroogd kun je de volgende laag aanbrengen. Hierdoor weet je zeker dat dit de kwaliteit van jouw schilderwerk ten goede komt.

5. Afronden van het schilderwerk

Ben jij klaar met het schilderen? Verwijder dan de afplaktape direct nadat je klaar bent met schilderen. Hiermee voorkom jij dat de tape lastig of niet eraf gaat. Vervolgens ben jij klaar met het schilderen!

Buitenschilderwerk uitbesteden of zelf doen?

Waarschijnlijk vraag je jezelf nu af of het aan te raden is om buitenschilder werk zelf te doen of om hier een specialist voor in te schakelen. Hierbij is het advies om altijd een buitenschilder in te huren. Buitenschilderwerk is namelijk erg specialistisch waarbij ook vaak een steiger aan de orde komt om bijvoorbeeld de hoge kozijnen of een dakkapel te bereiken

Mocht jij zelf dus buitenschilderwerk willen verven, dan is het aan te raden om jezelf goed in te lezen, je weet dan precies welke spullen je nodig hebt. Hierbij kun je denken aan:

 • Meerdere rollers;
 • Verf;
 • Meerdere kwasten;
 • Schuurpapier;
 • Tape;
 • Steiger.

Als je besluit om een buitenschilder in te schakelen weet je zeker dat je geen problemen hebt. Als je namelijk een buitenschilder inhuurt zal de schilder aan alle producten en materialen denken. Hiervoor betaal je alleen de prijs per uur of per vierkante meter.

Ben jij benieuwd welke optie het beste voor jou is? Neem dan direct contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Hierdoor weet je zeker dat je niet de verkeerde keuze maakt. De buitenkant van de woning is toch het eerste wat mensen zien en daarom is het van belang dat deze in goede staat verkeert.