• Home
  • Trap schilderen

Trap schilderen

Het schilderen van een trap is in vergelijking tot het plafond witten een stuk eenvoudiger. Op deze pagina tref je een stappenplan aan voor het schilderen van een trap. Huur jij toch liever een specialist in voor het schilderen van een trap? Ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres.

Trap schilderen kosten

Heb jij een trap die een opknapbeurt nodig heeft en ben je benieuwd wat de kosten hiervoor zijn? Het schilderen van een trap wordt veelal door een binnenschilder uitgevoerd die hierin gespecialiseerd is. Het inhuren van een specialist kost gemiddeld 45 euro per uur inclusief materialen en verf. Als je dit omrekent tot een totale trap schilderen komt dit gemiddeld op 400 euro uit.

Schildersprijs per uurGemiddelde kosten trap schilderen
Varieert tussen de 40 en 50 euro per uurVarieert tussen de 400 en 700 euro.

Daarnaast is het ook nog mogelijk om zelf verf aan te schaffen in plaats van dit over te laten aan de schilder. Hierdoor kun je jouw specifieke verf wensen realiseren. Hieronder tref je schematisch de verfsoorten aan:

Prijs per literAantal m2 per literBestemd voor
Grondverf20 tot 40 euro per liter8 tot 12 m2 per literOnderlaag
Beits en lak20 tot 55 euro per liter10 tot 16 m2 per literBeschermingslaag
Dekkende verf20 tot 50 euro per liter8 tot 16 m2 per literTrapverf

Hierbij moeten we wel zeggen dat een schilder vaak zijn eigen verf wilt gebruiken. Het is ook slim om dit aan de schilder over te laten. Een schilder heeft natuurlijk de ervaring om de juiste verf te kiezen. Daarnaast is het ook onderdeel van de garantie die een schildersbedrijf zal afgeven. Bij het gebruik van eigen verf, zal de garantie vervallen.

Stappenplan trap schilderen

Heeft jouw trap gebruikssporen? Dan moet je de trap op den duur onderhanden nemen. Hierbij is het goed dat je precies weet hoe je zelf een trap kunt schilderen. Onderstaand hebben we een stappenplan opgenomen om ervoor te zorgen dat het schilderen van een trap zo soepel mogelijk verloopt.

1. Voorbereiden

Als eerst is het van groot belang dat je de trap reinigt en ontvet met verfreiniger. Zodra je dit hebt gedaan moet de trap geschuurd worden met schuurpapier. Is de trap volledig geschuurd? Dan moet de trap volledig stofvrij gemaakt worden om tot slot nogmaals de trap te reinigen met verfreiniger. Heb jij nog andere voorwerpen in de buurt staan? Dek de rest dan goed af om eventuele nevenschade van verfspetters te voorkomen.

2. Kies de juiste kleur

Zodra je de trap hebt voorbereid is het nu kunst om de juiste kleur te kiezen. Het kiezen van een mooie kleur is zeer persoonlijk. Hierbij kun je kiezen uit een witte kleur, maar ook bijvoorbeeld een transparante of houtkleur. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden. Zodra alles is voorbereid en de juiste kleur is gevonden kan het schilderen van de trap beginnen.

Kleur kiezen voor een trap schilderen3. Het schilderen van de trap

Als je begint met het schilderen van de trap is het goed om te benoemen dat het handig is om van boven naar beneden te werken. Hierbij is het advies om steeds een trede over te slaan. Hierdoor blijft de trap functioneel, zelfs wanneer de helft van de trap geschilderd is. Vervolgens kun je de volgende helft schilderen en het karwei afmaken.

4. De afwerkingen van de trap

Als de trap nog nat is, is het nog mogelijk om vuiltjes te verwijderen met een kwast. Let hierbij wel op dat je de trede vervolgens weer glad weet te strijken. Bij een kamertemperatuur van 20 graden kan de trap na vier uur belast worden mits er sokken worden gedragen. Na vier dagen is de trap weer volledig belastbaar. Houdt hier rekening mee want anders kan je weer opnieuw beginnen met schilderen.

Voorbeelden trap schilderen

Hieronder tref je een drietal voorbeelden aan van hoe je een trap kunt schilderen om een mooi resultaat te krijgen.

Voorbeeld 1: Een dichte trap

Dichte trap

Voorbeeld 2: Een half open trap

Half open trap

Voorbeeld 3: Een compleet open trap

Hardhouten open binnentrap

Nieuwbouw trap

Heb jij een nieuwbouwwoning op het oog? Dan zul je alles nog zelf moeten samenstellen. Hierbij is het goed om te benoemen dat een trap in een nieuwbouw woning standaard wordt meegeleverd. Heb jij een houten trap, dan is deze nog niet geverfd waardoor het aan te raden is om een schilder in te huren die dit voor jou kan doen.

Naast de trap in jouw nieuwbouw zijn de muren en het plafond ook nog niet geschilderd. Om deze reden is het handig om een binnenschilder in te huren die alles voor jou kan schilderen. Hierdoor kun je alles in een bepaalde stijl laten schilderen.

Naast het schilderen van de trap in een stijl is het ook verstandig om alles bij een schildersbedrijf te beleggen. Hierdoor kun jij korting krijgen op het gehele schilderwerk. Een binnenschilder hanteert de volgende tarieven:

Type schilderwerkGemiddelde kosten per m2
Binnenschilder30 tot 35 euro per m2
Sauswerk10 tot 15 euro per m2
Spuitwerk6 tot 10 euro per m2
Buitenschilder35 tot 40 euro per m2

Gelakte trap

Heb jij een trap, maar wil jij deze niet van normale verf voorzien? Dat is het mogelijk om te kiezen voor een gelakte trap. Een gelakte trap geeft meer uitstraling dan normale verf. Hierbij is het wel goed om te benoemen dat dit type verf wel voor gladheid op de trap kan zorgen.

Om deze reden zie je steeds vaker dat er wordt gekozen voor een combinatie van een gelakte trap met halve maantjes. Met behulp van halve maantjes zorgt men ervoor dat de grip behouden wordt en dat is van cruciaal belang, je wilt natuurlijk niet dat iemand van de trap valt

Ontvang een vrijblijvende offerte en bespaar op een schilder

Het schilderen van een gelakte trap gaat grotendeels hetzelfde als het normaal schilderen van een trap. Hierbij is het meest cruciale onderdeel het goed schoonmaken en schuren van de trap om te voorkomen dat er oneffenheden in de trap achterblijven.

Hardhouten trap

Heb jij een hardhouten trap en wil jij deze schilderen? Veel mensen besluiten niet om het houtwerk te ontvetten. Als je besluit jouw hardhouten trap niet te ontvetten zul je merken dat de verf niet goed op de trap blijft zitten waardoor je na een korte periode weer opnieuw kunt verven. Wil jij jouw trap optimaal benutten en zo lang mogelijk plezier hebben van verfwerk? Zorg er dan voor dat de hardhouten trap goed ontvet is.

Veel gestelde vragen